top of page
Iiris Waltari

Muuttopäivä vuokrasopimuksen päätyttyä

Kun vuokrasopimus päättyy, on huoneisto luovutettava tyhjennettynä ja siivottuna vuokranantajan käyttöön. Siitä, milloin huoneisto on luovutettava, on säädetty laissa, minkä lisäksi asiasta on usein sovittu vuokrasopimuksessa. Käsittelen tässä blogikirjoituksessa muuttopäivää sääteleviä normeja sekä mahdollisuutta sopia asiasta laista poikkeavalla tavalla.


Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta


Muuttopäivästä vuokrasopimuksen päätyttyä säädetään asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 68 §:ssä:


Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet asuinhuoneistoa vuokranantajan käytettäväksi sekä seuraavana päivänä luovutettava huoneisto kokonaan vuokranantajan hallintaan.


Lain mukaan muuttopäivä on sopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Sopimus voi päättyä esimerkiksi irtisanomisajan kuluttua, purkamisen seurauksena tai määräaikaisen sopimuksen päätyttyä. Päättymistä seuraavana arkipäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet asuinhuoneistosta vuokranantajan käytettäväksi ja sitä seuraavana päivänä loput huoneistosta. Arkipäivän käsite on lainsäätäjän mukaan sidottu lain 12 §:ään, jonka 1 momentin mukaan:


Jos se päivä, jona tämän lain mukainen toimenpide on suoritettava, on arkilauantai, pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä taikka joulu- tai juhannusaatto, toimenpiteen saa suorittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.


Säädös muuttopäivästä ei kuitenkaan ole pakottava, vaan muuttopäivästä voidaan sopia myös osapuolten kesken.


Laki liikehuoneiston vuokrauksesta


Muuttopäivästä vuokrasopimuksen päätyttyä säädetään liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain 55 §:ssä:


Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä.”


Vuokralaisen on luovutettava huoneisto vuokranantajan käyttöön kokonaisuudessaan vuokrasopimuksen päättymistä seuraavana arkipäivänä. Arkipäivä on sidottu lainsäätäjän mukaan lain 10 §:ään, jonka mukaan arkipäivänä pidetään muuta kuin arkilauantaita, pyhäpäivää, itsenäisyyspäivää, vapunpäivää taikka joulu- tai juhannusaattoa. Tämä vastaa aikaisemmin käsittelemääni asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 12 §:n 1 momenttia.


Myös liikehuoneiston kohdalla muuttopäivästä voidaan sopia toisin. Käsittelen seuraavaksi tähän liittyviä sopimismahdollisuuksia.


Muuttopäivästä sopiminen


Sekä liikehuoneiston että asuinhuoneiston vuokrausta koskevaan lainsäädäntöön on jätetty vuokrasopimuksen osapuolille mahdollisuus sopia muuttopäivästä. Tätä sopimismahdollisuutta ei ole nimenomaisesti rajattu, ja lähtökohtaisesti muuttopäivästä voidaan sopia hyvinkin vapaasti. Siltä osin kuin muuttopäivästä ei ole sovittu, sovelletaan laissa säädettyjä lähtökohtia.


Tyypillisesti muuttopäivästä sovitaan vuokrasopimuksissa siten, että todetaan muuttopäivän olevan laista poikkeavasti sopimuksen päättymispäivä. Tällöin koko huoneisto olisi luovutettava vuokranantajan käyttöön sinä päivänä, kun sopimus päättyy, minkä lisäksi asuinhuoneistojen kohdalla säännöstä huoneiston osittaisesta luovuttamisesta ei sovellettaisi. Se, sovelletaanko vastaavan ehdon kohdalla lain mukaista arkipäivän määritelmää, olisi osapuolten sovittavissa. 


Sopimuksen päättymispäivästä sopiminen ei suoranaisesti vaikuta muuttopäivään. Jos sovitaan, että sopimus päättyy tiettynä päivänä, on muuttopäivä kuitenkin lähtökohtaisesti lain mukaan vasta seuraava arkipäivä. Tämä kannattaa pitää etenkin silloin mielessä, kun vuokrahuoneistoon on tulossa uusi vuokralainen heti edellisen jälkeen. Se, että muuttopäivästä on sovittu epäselvästi tai siitä ei ole sovittu ollenkaan, ei oikeuta sopimusrikkomukseen tulevaa vuokralaista kohtaan.


Yhteenveto


Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä, jolloin vuokralaisen tulee luovuttaa puolet asuinhuoneistosta vuokranantajan käyttöön. Loput on luovutettava tätä seuraavana päivänä. Liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Kummankin lain soveltamisalalla muuttopäivästä voidaan kuitenkin sopia toisin, ja usein etenkin vuokranantajat haluavatkin tehdä niin. Muuttopäivän osalta pätee laaja sopimisvapaus, minkä vuoksi esimerkiksi se, että muuttopäivä ja sopimuksen päättymispäivä ovat sama, on mahdollista.


Lue lisää asuntoihin, kiinteistöihin ja rakentamiseen liittyviä kirjoituksiamme:


ON, LKV

Julkinen kaupanvahvistaja

Oikeusnotaari

Lakitoimisto KPF


050 5513 013


57 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page