Rakennuksen purkaminen - milloin ilmoitus riittää?
- Saana Simula
- 17.3.
- 3 min käytetty lukemiseen
Näin kevään korvalla, kun lumet alkavat sulamaan, moni saattaa alkaa pohtimaan kiinteistöllään sijaitsevien huonokuntoisten rakennusten tilaa. Kannattaisiko rakennus hävittää, rakentaa tilalle uusi vai ryhtyä kunnostustöihin. Joskus rakennuksen purkaminen saattaisi olla paikallaan, mutta viranomaisten edellyttämät luvat moiseen mietityttävät. Aina ei kuitenkaan ole niin, että rakennuksen purkaminen vaatisi rakentamislain mukaisen purkamisluvan, vaan kirjallinen purkamisilmoitus riittää.
Rakentamislaki - rakennuksen purkaminen
Rakennuksen purkamisilmoituksesta säädetään rakentamislain (751/2023) 55 §:ssä. Säännöksen mukaan:
“Rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaava-alueella tai alueella, jolla yleiskaavassa niin määrätään, eikä alueella, jolla on voimassa alueidenkäyttölain 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi.
Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakentamislupa, alueidenkäyttölain mukainen katusuunnitelma, liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukainen hyväksytty tiesuunnitelma tai ratalain mukainen hyväksytty ratasuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista. Lupaa ei myöskään tarvita talousrakennuksen ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennusta ole pidettävä historiallisesti merkittävänä tai rakennustaiteellisesti arvokkaana tai tällaisen kokonaisuuden osana.
Jollei purkamiseen tarvita lupaa, rakentamishankkeeseen ryhtyvän on kirjallisesti ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle rakennuksen tai sen osan purkamisesta 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä ( purkamisilmoitus ). Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia luvan hakemista.”
Pääsääntöisesti rakennuksen purkaminen vaatii luvan silloin, kun rakennus sijaitsee asemakaava-alueella, tai yleiskaavassa määrätään purkamisluvasta, tai alueella on rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi.
Rakentamislain mukaan kirjallinen purkamisilmoitus riittää, jos rakennuksen purkamislupaa ei tarvita. Edellytyksenä on, että voimassa oleva rakentamislupa, alueidenkäyttölain mukainen katusuunnitelma, hyväksytty tiesuunnitelma tai hyväksytty ratasuunnitelma vaativat, että rakennus puretaan. Lisäksi purkamisilmoitus riittää talousrakennuksen tai muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen silloin, kun rakennus ei ole historiallisesti merkittävä, tai rakennustaiteellisesti arvokas, saati tällaisen kokonaisuuden osa. On kuitenkin huomioitava, että rakennusvalvontaviranomainen voi ilmoituksen jättämisen jälkeen vaatia luvan hakemista perustellusta syystä.
Lisäksi rakentamislain mukaisen purkamisilmoituksen yhteydessä saattaa olla tarpeen esittää selvitystä purkumateriaaleista ja -jätteistä. Rakentamislain 16 §:n mukaan:
“Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on hakiessaan rakentamis- tai purkamislupaa tai tehdessään purkamisilmoituksen esitettävä purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys, josta on käytävä ilmi arviot rakennus- tai purkuhankkeessa syntyvien purkumateriaalien määristä. Selvitystä ei kuitenkaan edellytetä hankkeissa, joissa purkumateriaalien määrä on vähäinen. Sellaisessa uuden rakennuksen rakentamishankkeessa, johon ei sisälly purkamista, on ilmoitettava arvio ainoastaan rakennuspaikalta pois kuljetettavan maa- ja kiviaineksen määrästä.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys on päivitettävä rakennus- tai purkuhankkeen valmistuttua siten, että siitä käyvät ilmi tiedot rakennuspaikalta pois kuljetettujen rakennus- ja purkujätteiden määristä, toimituspaikoista ja käsittelystä. Myös uuden rakennuksen rakentamishankkeen selvitykseen on lisättävä tiedot syntyneistä rakennusjätteistä. Rakennus- ja purkujätteen erilliskeräysvelvollisuudesta säädetään jätelain
(646/2011) 15 §:ssä ja sen nojalla annetuissa säännöksissä.
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksessä edellytetyt tiedot ilmoitetaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään tietokantaan.
Ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen sisällöstä, laadinnasta ja tietojen ilmoittamisesta.”
Rakentamislain mukaan rakennuksen purkamiseen ryhtyvän on yleensä esitettävä selvitys purkumateriaaleista- ja rakennusjätteestä. Selvitykseksi riittää arvio. Selvitystä ei kuitenkaan vaadita, jos purkumateriaalien määrä on vähäinen.
Muuta huomioitavaa
Purkamisilmoitus jätetään sen kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle, jonka alueella purettava rakennus sijaitsee. Purkamisilmoitus jätetään yleensä verkossa, Lupapiste-palvelussa. Ilmoituksen tekemiseen on hyvä varata aikaa, sillä ilmoitus on tehtävä vähintään 30 päivää ennen purkutyöhön ryhtymistä ja viranomainen voi perustellusta syystä vaatia purkamisluvan hakemista.
Tämän lisäksi kunta ohjeistaa purkamisluvan sisällöstä. Yleensä purkumateriaalien- ja rakennusjätteiden selvityksen lisäksi edellytetään selvitystä rakennuspaikan hallinnasta, valokuvia purettavasta rakennuksesta sekä karttaotetta tai asemakaava-otetta, josta käy ilmi rakennuksen sijainti. Selvitys rakennuspaikan hallinnasta voi olla esimerkiksi Maanmittauslaitokselta hankittava lainhuutotodistus. Hakemuksessa kuvataan yleensä lisäksi, miten purkutyö järjestetään, esitetään rakennuspaikan tiedot ja rakennuksen käyttötarkoitus sekä liittäminen verkkoihin.
Viranomainen voi päätöksen antamisen yhteydessä ohjeistaa purkajaa esimerkiksi ympäristönsuojeluun liittyvistä seikoista.
Purkamisilmoituksen tekemiseen voi käyttää myös valtuutettua asiamiestä.
Yhteenvetoa
Edellytysten täyttyessä rakennuksen purkaja voi selvitä purkamislupaa kevyemmällä purkamisilmoituksella. Rakennuksen purkamista harkitseva voi palkata avukseen myös asiamiehen, joka selvittää luvan tarpeen ja huolehtii purkamiseen tarvittavasta viranomaisprosessista.
Lue lisää asuntoihin, kiinteistöihin ja rakentamiseen liittyviä kirjoituksiamme:
Saana Simula
ON, LuK (geotieteet)
Trainee
Lakitoimisto KPF
050 3528 438

Commentaires