Työnantaja ja työntekijä voivat sopia yhdessä työsuhteen päättämisestä. Työelämässä tästä voidaan käyttää nimitystä eropaketti, lähtöpaketti tai kultainen kädenpuristus. Työsuhteen päättämissopimuksessa osapuolet sopivat työsuhteen päättämisen ehdoista. Sopimuksessa voidaan sopia erorahan lisäksi mm. salassapidosta, kilpailukiellosta ja mustamaalauskiellosta. Tässä blogikirjoituksessa käyn läpi, mikä on eropaketti ja mistä siinä kannattaa sopia.
Mikä on eropaketti?
Hyvin usein sopimus työsuhteen päättämisestä eli eropaketti, tulee kyseeseen silloin, kun työnantaja haluaa eroon sellaisesta työntekijästä, jonka irtisanomiseksi ei ole riittäviä perusteita tai työnantaja haluaa työntekijän työsuhteen päättymään nopeasti. Sopimus voidaan myös tehdä, vaikka irtisanomisperusteet olisin olemassa. Mikäli osapuolet päättävät työsuhteen sopimuksella, ei työntekijälle ole mahdollisuutta riitauttaa asiaa laittomana irtisanomisena.
Eropaketissa kannattaa sopia
- Työsuhteen päättymispäivä
- Työnantajan omaisuuden palautus
- Työntekijälle maksettavat korvaukset ja niiden maksupäivä
- Mahdollinen salassapitolauseke
- Mahdollinen kilpailukieltoehto tai sen päättäminen
- Mahdollinen mustamaalauskielto
- Työsuhteen eduista riippuen sopimuksessa kannattaa mainita myös työsuhdepolkupyörän lunastusmahdollisuudesta tai puhelinliittymän numeron siirrosta työntekijän käyttöön.
Työsuhteen päättäminen sopimuksella vapauttaa työnantajan joistain työlainsäädännön asettamista velvoitteista. Työnantajan ei tarvitse järjestää yhteistoimintalain edellyttämiä muutosneuvotteluita, jos työntekijän kanssa saadaan sovittua työsuhteen päättämisen ehdoista sopimuksella. Työnantajalla ei tarvitse olla myöskään asiallisia ja painavia syitä työsuhteen päättämiseksi. Selvennykseksi totean, että työnantaja voi tarjota eropaketin työntekijälle ilman mitään erityistä syytä.
Kun työsopimus päätetään sopimuksella, ei työnantajalla ole työntekijän koulutus – tai takaisinottovelvollisuutta (työsopimuslaki 7:4 ja 6:7). Tämä voi olla merkittävä etu, jos yrityksen toimintaa järjestellään uudelleen eikä jokaisen työntekijän kohdalla ole mahdollisuutta selvittää soveltuisiko hän toisiin tehtäviin heti tai voisiko työntekijä soveltua toisiin tehtäviin kouluttautumalla. Työnantajan ei myöskään erosopimuksen tekemisen jälkeen tarvitse tarjota työntekijälle työsuhteen päättymisen jälkeen töitä.
Eropaketin etuina voidaan pitää myös sitä, että siinä työsopimus voidaan sopia päättyväksi heti eikä työntekijän tarvitse palata enää töihin irtisanomisajaksi.
Irtisanomistilanteet tulevat työntekijälle usein yllättäen, eikä se usein ole kummallekaan osapuolelle mielekästä, että työntekijä palaa vielä töihin sen jälkeen, kun hänen työsuhteensa on päätetty. Myös normaalissa irtisanomismenettelyssä työnantaja voi päättää, ettei työntekijällä ole työntekovelvoitetta. Tästä huolimatta työntekijälle on kuitenkin maksettava irtisanomisajan palkka ja hänellä on kaikki keskeiset työntekijän edut ja oikeudet koko irtisanomisajat. Eropaketissa myös korvaussumman maksuaikataulu voidaan sopia normaalista palkanmaksusta poikkeavaksi.
Eropaketista käytetään myös nimeä kultainen kädenpuristus. Kultainen kädenpuristus terminä kuvaa hyvin tilannetta, missä osapuolet sopivat yhdessä työsuhteen päättämisestä ja työntekijälle maksetaan kelpo korvaus. Useimmiten sopimuksen sisältö sovitaan salassapidettäväksi. Työnantajan edun mukaista ei ole, että työntekijälle maksettava korvaussumma on kaikkien tiedossa, tai että työsuhteen päättämiseen johtuneita syitä voitaisiin käsitellä tämän jälkeen.
Mikäli työnantaja kieltää sopimuksessa työntekijää siirtymästä kilpailevalle yritykselle töihin, sen tulee ottaa huomioon kilpailukieltosopimusta koskeva lainsäädäntö (työsopimuslaki 3:5). Työsopimuslain 3:5 §:ssä säädetään kilpailukieltosopimuksen perusteella työntekijälle maksettavasta korvauksesta. Lisää kilpailukiellosta voi lukea aikaisemmista blogikirjoituksista, esimerkiksi täältä ja täältä.
Työntekijän näkökulmasta huomioon otettavat seikat
Eropaketin tarjoaminen voi tulla työntekijälle yllätyksenä. Työntekijän kannattaakin eropakettitarjouksen saatuaan harkita, onko sopimus sellainen, että se kannattaa hyväksyä. Mikäli työntekijä ei halua tarttua eropakettiin, kannattaa vielä miettiä, onko työnantajalla perusteita irtisanoa työsuhdetta. Eropaketin tarjoaminen on kaikessa yksinkertaisuudessaan työantajalta viesti työntekijälle siitä, ettei työntekijä ole enää tervetullut työyhteisöön. Mikäli tilanne työpaikalla on kireä, voi työnantaja löytää irtisanomiselle perusteet, vaikka työntekijä kieltäytyisikin eropaketista.
Työntekijän kannalta sopimuksessa tärkein ehto on korvaussumman määrä. Työntekijän kannattaakin miettiä, millä summalla hän olisi valmis päättämään työsuhteensa. Useimmiten sopimuksissa korvaussumma on x määrä kuukausipalkkoja. Tämän vuoksi korkeassa asemassa olevilla ja isopalkkaisilla työntekijöillä korvaussumma on suurempi. Työntekijän tulee sopimusta harkitessaan ottaa huomioon, että korvaussumma on palkkatuloa ja siten ennakonpidätyksen alainen tulo. Korvaussummasta ei kuitenkaan makseta sosiaalimaksuja eikä se siten kerrytä myöskään työntekijän eläkettä.
Työsuhteen päättyminen työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella katsotaan rinnastuvan työntekijän omaan irtisanoutumiseen. Sen vuoksi työntekijälle tulee 45 päivän karenssi, mikäli hän suostuu työnantajan tarjoamaan eropakettiin. Työntekijän ei siis välttämättä kannata suostua sellaiseen eropakettiin, jossa korvaus kattaa ainoastaan irtisanomisajan tai 45 päivän karenssin.
Työntekijän tulee huolehtia, että hänen verokorttinsa on ajan tasalla. Työntekijän kannattaa myös selvittää, kannattaako hänen hakea tulotasausta verotuksessa. Tulontasauksen edellytyksenä on, että tulo on vähintään 2 500 euroa ja että tulo on vähintään neljäsosa sen verovuoden puhtaista ansiotuloista, jona se saadaan. Tulontasausta täytyy vaatia verohallinnolta erikseen ennen verotuksen päättymistä.
Yhteenveto
Eropaketti on vaihtoehto irtisanomiselle ja sen avulla työsuhde voidaan päättää hyvinkin nopeasti. Mikäli työntekijä ja työnantaja päättävät sopia työsuhteen päättämisestä, kannattaa sopimus laatia huolella. Sopimuksessa osapuolet voivat sopia työsopimuslaista poikkeavat maksupäivät ja korvaussummat. Päättämissopimus vapauttaa työnantajan joistakin työnantajan velvollisuuksista, mutta ei kaikista. Työnantajalla on mm. edelleen velvollisuus antaa työntekijälle tämän pyynnöstä työtodistus.
Lue lisää työoikeuskirjoituksiamme:
Julia Sieppi
OTM (väitöskirjatutkija), HHJ
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
Lakimies, rikosoikeus
Lakitoimisto KPF
Puh: 050 5300 152
Comments